Preluarea creantelor neperformante: tratament fiscal si note contabile

Preluarea unui portofoliu neperformant de credite de catre o companie se va face cu siguranta in schimbul perceperii unei taxe de catre compania care preia aceste creante pe masura recuperarii sau se negociaza un pret de cesiune initial (mai mic decat valoarea contabila) pentru preluarea creantelor neperformante.

Inregistrarea in contabilitate ar trebui sa se faca in baza contractului si/sau a facturii, urmand a se reflecta direct taxa drept cost al perioadei sau creanta de incasat in schimbul cedarii creantelor proprii.

O posibilitate ar fi:

– creanta fata de companie la semnarea contractului
Debitori diversi         =   Creanta cedata

– daca exista diferente la negociere acestea pot fi inregistrate in conturile Alte cheltuieli financiare/Alte venituri financiare.
– daca exista provizion constituit la acest moment se preia pe venit.

– incasarea creantei de la companie :
Conturi la banci in lei             =   Debitori diversi

– plata taxei achitata companiei care preia creditele neperformante
Alte cheltuieli financiare      =   Conturi la banci in lei

Si din punct de vedere al TVA, tratamentul se judeca in functie de contractul incheiat intre parti:
Art 141Codul fiscal  (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:
a) prestarile urmatoarelor servicii de natura financiar-bancara:
3. tranzactii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plati, viramente, creante, cecuri si alte instrumente negociabile, exceptand recuperarea creantelor;

Norme

(7) Exceptia prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal se aplica in functie de natura operatiunii, indiferent de terminologia utilizata, respectiv recuperare de creante sau factoring.

(8) In situatia in care, conform contractului, scopul operatiunii la care se face referire la alin. (7) nu il constituie recuperarea de creante, ci acordarea unui credit, societatea care preia creantele aferente unui credit acordat asumandu-si pozitia creditorului, operatiunea este scutita de taxa pe valoarea adaugata, nefacand obiectul exceptiei prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal.

(9) In cazul in care din analiza contractului rezulta ca operatiunea la care se face referire la alin. (7) reprezinta recuperare de creante, aceasta este considerata pentru persoana care preia creantele o prestare de servicii efectuata cu plata, taxabila din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal, indiferent daca persoana care preia creantele preia sau nu riscul privind neincasarea acestora, asa cum rezulta si din Decizia Curtii Europene de Justitie nr. C-305/01 MKG.

(10) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la alin. (9) o reprezinta contravaloarea serviciului, inclusiv componenta de finantare, si se determina in functie de tipul contractului, putand fi calculata fie ca suma a dobanzii aferente finantarii si a comisionului de administrare si colectare a creantelor, fie ca diferenta intre valoarea nominala a creantelor si pretul de achizitie al acestora, in cazul creantelor care nu au depasit termenul de scadenta, fie ca diferenta intre valoarea economica sau de piata a creantelor agreata de parti si stipulata in contractul incheiat si pretul de achizitie al acestora in cazul recuperarii creantelor cu termenul de scadenta depasit.

Comenteaza

You must be logged in to post a comment.